Laboratoriediagnostik

Hvad bruges et laboratorium til?

Vi kan ikke undvære vores laboratorium - det er et meget vigtigt hjælpemiddel til at diagnosticere sygdomme, også ved kritisk syge patienter, hvor behandlingen ofte skal iværksættes hurtigt.

De større hospitaler og klinikker i Dyrlægecentralen Sydvest er udstyret med moderne analyseapparater til rutinemæssige undersøgelser af blod, urin, afføring, celleprøver m.m. Vi kan bl.a. udføre:

  • - Udvidet blodanalyse (tælling og bestemmelse af røde og hvide blodlegemer, bestemmelse af blodprocent mm.)
  • - Kontrol af organfunktion (f.eks. nyrer, lever, bugspytkirtel)
  • - Væskebalance
  • - Dyrkning af prøver med henblik på bestemmelse af bakterier og svampe og resistensbestemmelse
  • - Parasitundersøgelser af afføringsprøver
  • - Mikroskopisk undersøgelse af celler, bakterier fra f.eks. urin eller vævsprøver

      

Hvornår bruges eksterne laboratorier?

Vi samarbejder desuden med laboratoriet VetMedLab i Tyskland samt andre eksterne laboratorier, når der skal analyseres mere komplicerede prøver. Det drejer sig f.eks. om hormonsygdomme, allergier, fordøjelsesforstyrrelser, infektioner med bakterier og virus mm. I de fleste tilfælde vil vi modtage svar fra VetMedLab inden for 1-3 dage.

Begge dele er med til at sikre en hurtig diagnosticering af dit kæledyr.

Desuden indsender vi ofte tumorer (knuder) til undersøgelse, så prognosen for dit kæledyr kan forudsiges og en eventuel behandling kan tilrettelægges.

Hvordan udtages en blodprøve?

Dyrlægen tager oftest blodprøven i en vene på forbenet, alternativt i bagbenet. Med sprøjte og kanyle udtages lidt blod til et eller flere reagensglas. Afhængig af sygdommens symptomer udvælger dyrlægen de relevante parametre, der skal undersøges for.